Kelderdichting: soorten, werkwijze en prijzen

Wat is kelderdichting en wat zijn de oorzaken die deze aanpak noodzakelijk maken?

Kelderdichting wordt toegepast als er in uw kelder sprake is van vochtoverlast. Deze vochtoverlast kan allerlei gevolgen hebben, zoals schimmelvorming in de kelder of optrekkend vocht dat uw parketvloer intrekt of in huis via de muren omhoog trekt. Dit leidt tot muren waar het behang los gaat hangen of pleisterwerk dat door de vocht afbrokkelt en van de muren af komt. Ook kan uw gezondheid onder een niet goed gedichte kelder gaan lijden, door de schimmels die kunnen ontstaan. U bent dan vaak verkouden en/of heeft meer last van hoofdpijn en migraine. Ook kunnen bijvoorbeeld reumatische klachten gaan verergeren.

De oorzaken van vochtige kelders kunnen divers zijn. In Nederland en Belgiƫ speelt vaak hert vochtige klimaat een rol. Hierdoor is de bodem relatief vochtig, wat met name in gebieden dicht bij de kust kan leiden tot een hoog grondwaterpeil. Als de kelder dan niet goed gedicht is, trekt er vocht de kelder in. Een slechte ventilatie in de kelder speelt in veel gevallen eveneens een rol, waardoor tot kelderdichting overgegaan moet worden. Vaak zijn het vaak oudere, slecht onderhouden kelders die met vochtproblematiek te kampen hebben. Er zijn scheurtjes en beschadigingen in de keldermuren of het plafond ontstaan, waardoor grondwater de kelder in kan sijpelen. En ten slotte gebeurt het vaak dat er sprake is van een kleien of grote lekkage in een van de leidingen die boven of langs de keldermuren lopen. Lees meer op: www.eapb.be

Twee soorten kelderdichting: bekuiping & kelderdrainage

Mocht u last hebben van een vochtige kelder, dan zijn er twee soorten kelderdichting mogelijk, namelijk bekuiping of kelderdrainage. Bij bekuiping wordt er een ondoordringbare laag op de plafonds en kelderwanden aangebracht. Dit gebeurt doorgaans met een waterafstotende pasta, die zorgt dat er geen water van buiten meer de kelder kan binnensijpelen. De buitenste cementlagen worden weggehaald en de wanden opnieuw gepleisterd met vochtwerend pasta en/of een extra cement- of betonlaag. Als de kelder in een zeer slechte staat is, wordt vaak waterwerende folie in de wanden en het plafond aangebracht, om te voorkomen dat er vocht kan doordringen. De andere veelgebruikte methode van kelderdichting is de zogeheten kelderdrainage. Hierbij wordt in de kelderwand (dit noemt men wanddrainage), de kelderbodem en/of de kimnaad (ofwel randdrainage) een watervaste goot geslepen, waardoor het keldervocht afgevoerd kan worden. Veelal wordt hierbij een waterpomp gebruikt en - als de kelder in een echt slechte staat is - ook een noppenmembraan en leidingen, om het water effectief te kunnen afvoeren.

De prijs van kelderdichting

Een effectieve kelderdichting door een professioneel bouwbedrijf kost bij een gemiddelde kelder zo'n 4000 euro. Afhankelijk aan de staat van de kelder en het oppervlakte, kan de prijs in bepaalde gevallen oplopen tot ongeveer 10.000 euro. De prijzen kunnen dus nogal uiteen lopen. Vraag daarom van tevoren een offerte aan bij een of meer goede kelderdichtingsbedrijven en ga voor een goede prijs-kwaliteitsverhouding! De prijzen van kelderdrainage variƫren van zo'n 3.000 tot maximaal 10.000 euro. Ook hier is de onderhoudsstaat en de grootte van de kelder het bepalende criterium.